pages

Friday, 30 December 2011

soalan untuk cikgu...

assalamualaikum cikgu2 sekalian..
sihat ke ? semoga sihat selalu ye.. dan bahagia dengan blog masing2 =)

taknak cakap bnyk, nk straight to de point je..
actually, blog gengstudent yg tak seberapa ni terhasil dari tuto dari lyssa n amalina..
thnks a lot ! .. dan saya dah balas mcm yg sedari2 nk =)..

tapi kt sini saya ada 1 soalan..
mcm mna nk buang double zoom ?? mksud saya..
bila klik kt gmbar dia akan jadi dua kali zoom..
mcm mna nk bagi hilang 1 zoom tu ? nk bagi normal mcm blog lyssa n amalina..

kalau tak fhm.. try tgk kt gmbar bawah ni..


pelikkn ? harap lyssa n amalina bole la tolong ye..
tima kasih saudari berdua kerana sudi dnga masalah blog gengstudent nih..

sekian ^_^y





Thursday, 29 December 2011

gambar semasa bersolidariti di padang kota (29/12/2012)

4 gambar semasa roadshow solidariti kebebasan akademik di Padang Kota, Pulau Pinang..

 Pidato Kebebasan Akademik oleh saudara Haziq Abdullah Abdul Aziz

Pidato Kebebasan Akademik oleh saudara Ahmad Syukri Abd Razab (pengerusi SMM)


penyerahan memorandum kebebasan akademik kepada kerajaan negeri kedah di Wisma Darul Aman


sidang media selepas penyerahan memorandum kebebasan akademik kepada kerajaan Pulau Pinang

Monday, 26 December 2011

Roadshow : Solidarity untuk kebebasan akademik

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua

Perhatian kepada Mahasiswa2 di pulau pinang..
pada 29/12/2011 akan diadakan roadshow solidariti untuk kebebasan akademik..
di Padang Kota Lama pada jam 10pagi..
semua dijemput hadir bersama-sama kita bersolidariti..



  Bersama-sama ahmad syukri abd razab, safwan anang dan Adam Adli

Flow :
Pukul 10 : Serahkan memorendum Kebebasan Akademik kepada kerajaan negeri Kedah di wisma darul Aman.
Pukul 1 : Berkumpul di padang kota.

p/s : mahasiswa-mahasisiwa  di pulau pinang di jemput hadir.. bersama-sama kita memeriahknnnya..

Sunday, 11 December 2011

Linguaphone bukan jalan mudah nk pandai BI


 salam guys..
hurm..korang paham tak tajuk entry nih ? tak paham meh sini..
 paham dah, so geng nk warning kt korang,
Jangan sesekali korang beli linguaphone  sebab nk cepat pandai BI.. tipu ja tu..
memang BI tu penting untuk student.. tapi banyk lagi cara korang boleh improvekn
BI korang tak perlu nk guna linguaphone bagai..

Sebab..
1. Benda alah ni mahal, mahal gila.. tak salah geng lebih kurang 4k, kalau harga student 2k kot.. bole trima ?
2. Sistem dia bagi geng, tak professional langsung.. hampeh ja !
3. Bosan. macam mna korang nk belajar kalau benda tu membosankan.. btol tak ?

Geng bukan cakap kosong, membe geng sendiri penah kena.. 
korang nk denga lagi apa yang mangsa-mangsa lahanat linguphone nih cakap..

dari Hafizah :
saya membeli produk linguaphone pd tahun 1993,umur saya pada waktu itu 15 tahun..
Jurujual memberi saya masa utk memikirkan utk membeli produk tersebut..
ttp smpai kehr ini 2011 beliau tidak datang mengambil barang tersebut..dan bila saya ingin membeli kereta sekitar tahun 2010 nama saya telah disenarai hitam kerana tidak membayar produk linguaphone  yang tidak pernah saya gunakan...hutang saya sekarang sebanyak RM6800.00..saya buntu memikirkan masalah ini,kerana sy hanyalah kerani biasa dgn gaji RM 800 dan suami saya pemandu lori dgn gaji sbnyk RM 1500.00..ada sesipa boleh membantu..

sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/pemulangan-linguaphone

dari : Kak chik
hahaha masing2 ade pengalaman ngan LF nie ekk...kak chik pon ade tp nie kes kawan kak chik la...die beli LF nie mse part 1, yg bagusnyer die gune LF nie pastu mcm ade test kot LF nie sbb kawan kak chik ade citer yg die ade post result die pas gune LF nie tp x dpt feedback...menurut kawan kak chik sepatutnye die dpt sijil yg diiktiraf oleh luar negara tp x dpt2...bayangkan tahun 2008 die gune LF taun 2010 baru setel problem die...itu pun setelah die byk kali buat report kat setiap salesman yg buat promosi kat kolej kitorang dan jugak kat PKNS ...kelakar pon ade sbb salesman LF nie menggelabah pastu konon2 prihatin masalah kawan kak chik nie, siap bagi no tel. opis diorang suruh tanya pasal result kawan chik...huhuhu..
sumber : http://eforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=403840&extra=&ordertype=1

p/s : Diorang ni salu guna taktik paksa beli. kalau korang nampak diorang korang cakap TAK NAK pastu terus belah..

ni baru dua komen yg geng kasi korang tgk, kalau nk tgk komen-komen yang lain, korang boleh
klik dekat link sumber tuh.. macam-macam.. dan kebanyakkannya komen yang
negatif.. huhu

so, releven ke guna linguaphone ?? korang fikir lah seniri ye..
selamat berfikir (^_^)


Friday, 11 November 2011

perkara wajib buat sebelum jawab exam..

hye,assalamualaikum =)
macam mna study korang harini ? ada macam nk pecah kepala hotak tak ? hehe
geng tau SPM nk dekat dah( isnin ni kn ? ), budak-budak poli pun final minggu depankn ?
dengan ini geng ucapkan gud luck anda all the best lah kt korang..

geng ingat nk bagi something untuk korang, tapi geng tak tau nk bagi ap..huhu
nk fikir lama-lama kang tak sempat plak. so, geng buat entry nih untuk korang,
harap bergunalah ye..

p/s : student ! write it down..

Perkara wajib buat sebelum jawab exam.


1. Ulang kaji balik paper terdekat yang korang nk amek. contoh, kalau esok matematik, korang buat latihan matematik, buat yang korang tak tau saja and berulang-ulang. yang dah  tau buat jugak tapi sikit sudah la. takut taksempat =).  sama jugak dengan paper-paper yang lain k, kalau geng nk cerita satu-satu korang malas nk baca plak.. panjang berjela..


2. Korang dah study(usaha) dan korang rasa ilmu korang dah penuh, bagi la soalan apa pun korang boleh jawab. tapi gengs kita ni manusia hanya mampu merangcang, allah yang tentukan. apa yang korang kena buat ialah banykkan berdoa dan buat solat hajat minta allah permudahkan korang jawab exam. insyaallah, korang akan rasa mudah nk jawab exam nanti.


3. Ibu bapa korang macam mna ? tahu tak korang yang doa ibu bapa kita paling mustajab ? mesti ramai yang dah tau kn. jadi, sebelum korang nk amek exam pagi uh, korang salam ngan diorang,minta maaf dengan diorang pastu cakap doakan saya ye bu/mak/mummy . kalau yang duduk jauh, memang tak bole nk salam, korang just kol and cakap mcm tuh kt diorang. bila korang buat macam ni insyaallah, time-time 2 jugak diorang akan doakan kejayaan korang =). tak caya ? try la buat.

4. Masa dalam dewan peperiksaan, sementara nk tunggu dapat paper korang selawat dulu, then sebelum jawab baca doa nih
Klik untuk tumbesaran.
Urm, itu je kot yang geng rasa benda wajib korang buat sebelum jawab exam..perkara-perkara ni maybe korang dah tau, kepada yang dah tau anggap je geng bagi peringatan. kalau yang baru tau klik sini ..

thats all guys ! thnks sudi baca sampai habis.. 

p/s : geng tetap jugak nk bagi something kt korang. tapi bukan duit ke benda alah yang mahal2 tau. just something yg korang boleh simpan buat kenangan ( perasan orang nk kenang ) . kalau korang nk, tinggal komen kt bawah ye. senang geng nak terjah nk bagi adiah nanti..

chaww !





Thursday, 10 November 2011

korean style

hai im back.......sory ye agk lma menghilang :)

ok kali ni nk cte sal korean look like...
....kita tau selain dri rmbut yg dikatakan mahkota bagi wanita, mata trut merupka aset yg pntg untk wanita mendpatkn or memikat lelaki...
bak kta org tua2 percintaan yg tulus dtg dri mata then bru akn trun ke ati...[brkekalan]

ce kte just bndingkan cra mekap korean dgan malaysia?
org malaysia lebh gmar mekap agk terng & membuatkan keserian muka hilang ....
korg try tgok bawah ni....kpop mekap simple , naturel n keserian muka trserlah ...alala barbie doll lg 2..
kn..kn..kn..kn...


so kt sni, cek nk gtau ce korg try mekap cm ni...insyallah,gerenti rmai yg akn admire korg...gerenti la...
bla korg pndai mekap, korg leh bt trnformasi yg ketara....
but the way
try first ... then gtau la feedback ye...:)











Sunday, 6 November 2011

Aku...Dia dan Kamu....

Kisah ini antara aku, dia dan juga kamu...
Sebelum ni tak pernah lagi aku menghadapi situasi ini...
Aku yang sebelum ni x kenal erti cinta tiba2 dianugerahkan oleh Allah..
Dengan dua pilihan...
Antara kau dan juga dia...

Hurm...
Aku mula dibayangi dengan seribu kebahagiaan...
Aku bahagia di saat kau dan dia ada di sisiku...
Tatkala kau dalam kesibukan..
Si dia ada menemaniku...
Diriku x pernah lagi sunyi sejak saat itu..

Namun, aku ter sedar..
Sampai bila ku harus begini...
Menanam cinta pada dua hati....
Ya..
Aku harus membuat satu pilihan...
Pilihan yang tepat..
Yang akan mengubah corak hidupku nanti..
Si dia yang akan bertakhta di hatiku buat selamanya..

Tapi...
Siapa yang aku harus pilih??
Aku menyayangi kedua2 nya...
Dan aku mencintai kedua2nya....
Aku x sanggup kehilangan mereka...
Aku perlukan kedua2 nya...
Jadi bagaimana??
-- tamat --

Gengstudent semua??
Pasti ade antare anda yang pernah alami situasi ini kan??
Atau lebih kita kenali sebagai dilema...
Susah nak buat pilihan dan sebagainya....
Namun, kita harus ingat..
Bukan hak kita untuk mempermainkan hati org lain sesuka hati..
Jadi, anda harus membuat pilihan..
Supaya kelak tak digelar PLAYBOY atau PLAYGIRL.... :))
So, ade beberapa tips untuk membuat pilihan yang tepat, padat dan mantap... hehe...
Tapi, tggu ye dalam post Aku...Dia dan Kamu 2...
(^_^)

C u in da next post ya Gengstudent sume..
TO BE CONTINUED............

Thursday, 3 November 2011

All the best to UITM students.



ya ! all the best guys.. 
harini kn result final keluar. hope korang suma dekan k ^_^..
kalau yang tnga takut-takut nk tengok result tu, berani-beranikan lah diri anda
kalau anda sendiri tak tengok sapa lagi nk tengok..

tip : tak kira la dapat result macam mana pun, korang mesti bersyukur. ucaplah Alhamdulillah.

kepada yang dekan, tahniah geng ucapkan ^_^.  
kepada yang cukup-cukup makan, jangan sedih, think positif macam ni...
"kalau anda teruk,ada lagi yang lebih teruk dari anda =)"
 p/s :  usaha tangga kejayaan. tak da lift untuk berjaya k =)


Hala tuju selepas PMR

hye guys,assalamualaikum ^_^v
entry kali ni khas untuk gengs calon PMR yang tengah merdeka sekarang nih..hehe
cmne geng, boleh jawab tak ? yang boleh tu bagus la.. yang tak boleh tu sape suruh malas baca buku..haha..kesian kt korang..*tapi jangan malas baca entry geng ye =)

tape-tape, yang tak boleh jawab tu jangan la sedih-sedih. Try score time SPM plak k..
okok..geng nk inform kt korang macam yang geng dah tulis untuk tajuk entry ni, hala tuju korang lepas PMR.. selalunya time-time ni la yang tentukan perangai dan minat korang nanti. so, 

Jom geng tunjukkan buruk baik pilihan yang korang boleh pilih.

1. Stay dengan sekolah lama.

bestnya..
  1. korang boleh jadi  lagi rapat dengan friend-friend korang yang beriban-riban kt sekolah tu.
  2. korang boleh jadi senior kt sekolah tu. lebih kurang otai la,suma benda dalam sekolah tu korang tau.
  3. korang akan jadi popular dalam team cikgu-cikgu. 5tahun belajar takkan cikgu tak perasan muka lagi kot =).
  4. korang boleh takel junior korang  yang hensem-hensem and cun.. hehe
tak bestnya..
  1. korang akan rasa bosan hari-hari tengok muka yang sama.
  2. korang akan rasa bosan dengan suasana sekolah yg same je tiap hari.
  3. kalau korang pernah buaat masalah kt sekola tu, smpai habis sekolah cikgu-cikgu akan ingat. maksudnya, klau korang buat baik pun cikgu susah nk percaya.   
2. Pindah ke sekolah teknik

bestnya...
  1. korang boleh belajar benda baru.
  2. korang boleh kenal dengan membe baru.
  3. korang akan dapat membe dari luar negeri.
  4. korang boleh ubah sikap korang, kalau dulu pendiam, datang sekolah teknik boleh belajar jadi aktif  bercakap sikit =)
  5. korang boleh dapat makwe dan pakwe baru..HEHE.. *bagi yang dah putus je
tak besTnya..
  1. time orentasi...kalau kena dengan senior yang ok,untung la korang..kalau yang ganaz, pandai-pandai la korang bersabar ye.. bersabar tu kan separuh daripada iman =)
  2. kalau korang tak pernah duk asrama maybe susah sikit kot nk survive. tapi ikot orang jugak..
  3. korang kena pandai sesuaikan diri korang dengan sekolah tu. 
  4. korang kena berjauhan dengan orang yang tersayang.
3. Pindah ke sekolah asrama penuh or MRSM.

- Actually, sama je dengan sekolah teknik, just suasana dia je lain sikit. kawan-kawan korang of coz pandai-pandai belaka.. kat situ korang akan ada pesaing dalam pelajaran.. baru best nk belajar kn.

4. Berhenti sekolah terus kawin

- geng harap korang tak pilih option ni k =)

p/s : apa pun decision korang, pastikan bincang dulu dengan mak dan ayah ^_^ ok !


kepada kakak dan abang yang da lepas tu jom share sikit kt ruang komen di bawah ngan adik-adik kita yang tenga pening nk buat decision tu.. sharing is caring =)

Tuesday, 25 October 2011

cara rapatkan silaturrahim dengan rakan anda

hai..hai..hai(berapa banyak hai daa~) hehe
good morning student *untuk yang baca time pagi je.. geng nak tanya nih.. korang sayang tak member korang ??
kalau sayang korang p ciom pipi dia cepat*same jantina je k !..hehe.. amboi ! sampai 3 kali dia ciom..sukati korang lah nk ciom berapa kali pun =).
entry kali ni bukan nak suruh korang men ciom-ciom,tapi nk inform kt korang 
macam mana cara nk rapatkan silaturrahim sesama korang.
tapi cara ni agak jahat nakal la. 
korang boleh praktikkan,tapi jangan melampau-lampau k. 

nah, ikot cara ni..
1. korang amek handphone membe korang tu diam-diam. 

gud luck ye ^_^v.. bai-bai

p/s : lepas buat jangan lupa minta maaf k.

Saturday, 22 October 2011

I Love Anak Datuk..huhu...



Di suatu petang yang indah.....ceh...hee...
Perbualan antara dua sahabat karib.........

Ain: Zura, aku tgk kau sekarang ni bukan main lagi berkepit dgn Haiqal anak datuk W tu... kau dengan die serius ke weh?? Abis, mane kau nak letak bf kau, Adam??
Zura: hehehe.... eh.. aku dengan haiqal xde ape la ain...
Ain: Abistu, aku tgk hari2 kau keluar dengan die... Tiap hari ade aje barang yang die bagi...
Zura: Hoo... yang tu ke.. Ala... biase la Ain. nak selesa kena pandai2 hidup la beb....
Ain: Maksudnye skrg ni kau pergunakan Haiqal je la er??
Zura: Bukan pergunakan la Ain, gunakan kesempatan yang ade..hik3.. Padan muka dia...
Ain: Hurm... Zura... X baik kau buat macam ni... Satu hari nanti kau dipermainkan baru tawu..
-end-

Hye semua... (^_^)
Dalam posting kali ni saye nak mengutarakan tentang tajuk....
'' Cinta VS Money''
Mana satu yang jadi pilihan....
Mana satu yang diutamakan.....
Yang mane agaknye ye??hehe....

Orang selalu cakap yang money is everything.....
Tapi.... Kite kne ingat ye...
Without love, money is nothing...

Jadi... pada pendapat saya....
Cinta yang menjadi keutamaan dahulu...
Sebab ape saye cakap macam tu....
Apabila cinta wujud dalam hati masing2...
Ianya akan jadi sebagai satu semangat ataupun motivation terhadap diri..
Dan seseorang tu akan terdorong untuk memajukan diri untuk kebahagiaan pasangan nya nanti..
Kalau x percaya, cuba tengok..
Contohnya, org lelaki...
Bila dah mula sygkan seseorang dengan sepenuh hati...
Mereka akan bertambah rajin, dan berusaha menjadi yang terbaik untuk si gadis....
Betul kan wahai jejaka2?? :)

Jadi kesimpulannya....
Money tu will comes after love...
Jangan sesekali anggap duit itu segalanya...
Duit xkan mampu membeli erti sebuah kebahagian...
Dan cintailah seseorang kerana hatinya...
Bukan berlandaskan rupa atau harta yang dimilikinya...
Sebab sume itu takkan kekal..
Yang kekal hanyalah Cinta Dalam Hati.....

Sekian saje posting saye kali ni...
Thanx sbb bace...
C u in da next post...
(^__^)

TO BE CONTINUED..................................

Friday, 14 October 2011

konvo lani tak macam dulu da..



Assalamualaikum.. hye readers. geng nk tnya nih. sapa yang tahun depan nk grade ?? kembangkn hidung anda.. hekhek. tahniah-tahniah... all da best ye !.. mesti tak sabar-sabarkan.. Sebelum tu korang dengar dulu info baru  geng nk bagitau korang nih. korang tahu tak konvo sekarang dah lain, lebih mudah dan tak macam dulu da. info ni geng dapat dari blog kak azzaazman. akak comel ni bru je grade. tahniah ye kak =).. kalau korang nk tengok gambar-gambar muka happening beliau sila la lawat blog azzaazman.blogspot.com. ^_^

okok..kt bawah ni geng just summarykan perubahan yang kak azzaazman sebut dalam entry beliau. semoga info ni memberi semangat kt korang untuk terus belajar.. Peace ! ^_^v

1. Dulu-dulu petugas kena sebut nama sorang-sorang. Tapi lani tak pyah dah. boleh berbelit lidah petugas tu kalau nk sebut semua nama, tmbah-tambah nma yang unik n susah nk eja tu =)..

sekarang pakai smart kad. dengn smart kad ni, nma suma nama da direcordkan awal-awal. sentuh ja kad mesin khas,terus umum nama kita.. sempoikn ?? teknologi.. besa bro.. hikhik..

2. Tak payah nak rehearsal dah skrang nih..nma pn konvokesyen universiti.. budak-budak dia confirm pandai-pandai da..btol tak ?? kalau budak tadika, budak sekolah no wonder la kn ;)..

itu saje. sekian..

P/s - kalau la kak azza baca, kalau ada salah tegur ye =)..

Thursday, 13 October 2011

Saat Hilang Cintamu.........


Kesetiaanku......
Telah menghalangku...
Untuk berpindah ke hati yang lain selain dari mu....
Dan ku sendiri tak mampu untuk melupakanmu.............
Ku dambakan....
Cinta kita ini berkekalan....
Hanya antara kita sahaja...........
Tapi kudrat tak di tanganku............
Di dalam pertemuan kita yang terakhir....
Ku tahu...
Kau akan meninggalkan ku...
Dan saat itu telah kau palitkan...
Kekesalan yang amat dalam hidupmu di kemudian hari.....
Kesalahan....
Kau letakkan sepenuhnya padaku...
Saat itu juga, kau telah menunjukkan keangkuhan mu yang sebenar...
Dan...
Ku relakan...
Cinta antara kita...
Pergi..............

Bait2 di atas jelas menunjukkan kedukaan hati seorang insan yang sudah kehilangan cinta...
Takdir perpisahan....
Tiada siapa yang menduga..
Memang sejujurnye, siape yang mahukan perpisahan dalam cinta kan??
Saye pasti setiap antare kita punyai pengalaman yang tersendiri tentang perpisahan ni...
Saye pun ade.. Anda pun begitu juga kan...
Perit rasanye apabila cinta yang kita beri di sia2 kan sebegitu...
Dan lebih perit lagi apabila kita ditinggalkan kerana adanye orang ketiga.....
Hancur luluh hati ini hanya Allah saja yang mengetahui...
Sampai saat ini, masih terngiang2 lagi ayat dan janji manis yang dulu nya hanya untuk kita...
Sekalipun kita tersenyum....
Dalam hati tiada siape yang tahu..
Bukan mudah hati kita nak sayangi seseorang...
Dan bukan mudah kita nak lupakan cinta yang dah di bina bertahun2...

Namun, percayalah...............
Anda ditakdirkan untuk insan yang lebih baik....
Insan yang akan mencintai anda lebih daripada yang anda sangka....
Cinta dan Sayang akan datang tanpa di sangka...
Sebab itu saye percaya..
Allah akan menemukan anda dengan seseorang yang akan lebih menyayangi anda...
Jadi...
Kepada pembaca2 yang baru mengalami perpisahan...
Jangan bersedih dan bermuram..
Kuatkan hati dan semangat anda....
Bangkit lah daripada kegagalan...
Sesungguhnya kegagalan itulah yang akan mematangkan kita...
Be strong....!! (^_^)

Sekian sahaja posting saye kali ini....
Supaya jadi pengubat kelukaan hati......
Thanx sebab baca ye...
C u in da next post..................

TO BE CONTINUED.......

Wednesday, 12 October 2011

2am @ 2pm?


  • what is the difference between this 2 grop?
  • which one is better?
  • which one u like ?

kpada yg bru minat kpop...korg msti png kpala sal 2am n 2pm...
korg msti ingt diaorg org yg sama...
so ak akn gtau korg apa perbezaan 2pm n 2am????


2pm
1)2pm megutamakan muzik rancak sprti hip hop n dancing
2)pda pkol 2 ptg la org ramai cergas untk malkukn pkerjaan n rutin harian...so mereka dpat nma 2pm menunjukan diaorg aktif n cergas dlam mmbuat persmbhan n mementngkan korografi
3)2pm dianggotai oleh 6 org iaitu:






*lee junho - 25/01/1990 [sma gn tarik birthdy ak :)]
@ berat -67 kg
@ tinggi - 176cm
@ merupakan main vocalist n lead dancer dlm grop




* nickhun harvejkul-24/06/1988                                                                         
@tinggi-180cm
@ berat-64kg
@ singer , model n actor










*hwang chansung - 11/02/1990
@berat- 75kg
@tinggi - 184 cm
@ vocalist and repper









*jang wooyung- 30/04/1989                                                                              
@berat-65 kg
@tinggi-178cm
@main vocalist



*kim junsu - 15/01/1988
@berat 66kg
@tinggi 180cm
@lead vocalist in the grop








*ok taecyeon-27/12/1988
@berat -76 kg                                                                                                       
@tinggi-185 cm
@main rapper in the grop









2am
1) am menunjukan waktu pagi...pda pukul 2 pg lah org akn mendengar muzik baley n berntak slow or romance...so 2am lebih mementgkan genre slow sprti r & b n pop..
2) mempunyai 4 org ahli kmpulan iaitu:





*lee chang min
@ 01/05/1986
@lead vocal










* jun jinwoon                                                                                                                 
@02/05/1991
@vocalist















*jo kwon
@28/08/1989
@leader n main vocal















*im seolong                                                                                         
@11/05/1987
@vocalist











-ni la perbezaan diaorg
-lpas ni korg dh knal la yg mana 1 2pm n 2am
-tp bg ak , ak lbih mnat 2pm cuz diaorg pnya lagu smpoi n diaorg stylo ..hehehe
-ape2 pon ak arap korg suka n support lah dua2 kumplan ni
salam....(^_^)

Awak..... Saya Jemu.......



Jemu????
Pernah x perkataan ni terlintas dalam fikiran anda??
Jemu dengan pasangan.....
Jemu dengan perangai si dia yang entah ape2...
Jemu dengan cara dan layanan si dia terhadap anda....
Jemu dengan tempat2 yang da selalu sgt dia bwk time2 dating....
Jemu dengan cara pemikiran die yang x sealiran dengan anda....
Jemu dengan segalanya la senang cter kan...........
Bak kata orang utare '' Cemuih aihhh...... hik3... ''


Kita kne selalu ingat...
Hubungan cinta ni ibarat laut...
Ada pasang surutnya....
Ibarat langit....
Yang x selalunye indah la kann.....


Bila baru2 bercinta...
Memang perhhh.... Semuanye yang indah....
Kalah gula2 lolipop laaa....hehehehehe...
Name si dia aje yg keluar daripada bibir kita ni....
Antara ayat2 yang selalu kite dgr...................................>>>>>>>
'' weyh, nak tau x, bf i kan sweet sgt, die belikan i bunge, i x mintak punn, pastu kan die bawak i pegi makan, jalan2, semuanye die yg bayar taw, i x kluar satu sen pun, pastu kami tgk wayang bla...bla...bla.... i sayang sgt kat die, die mmg forever love i laa, i sumpah x carik lain da, hanya die pemilik cinta i nih, i x penah jumpa guy yang macam die seumur hidup i....''
Familiar kan ayat2 nih??? hik3.....


Sabarrrrr.... Ni ayat baru kapel sebulan dua aje....
Nak tau ape jadi bila da nak dekat setahun???
Dengar pulak ayat2 nih...................>>>>>>>>>>
'' hisshhhh.... geram la dengan bf i tu, cakap i sume xnak dgr, asyik dengar ckp die aje, pastu u nak tau x, semalam kan, pegi makan i yang kena bayar, die sekarang da lain la, x macam dulu la.. i rase jemu la dengan die... Rase nak carik bf baru la u.. tolong i cari bleh?? "
hehe.. macam mane??? nampak x situasi nih...

So?? ape yang kita perlu buat supaya perkataan jemu ni xkan wujud dalam perhubungan kita....
Ingat x iklan fair and lovely yang dulu2 tu...
'' tiap hari saayaanggg'' hehehehe........
Jadi, hubungan cinta ni ibarat pokok....
Yang perlu kita baja dan semai dengan kasih sayang..
Supaya cinta yang di bina berkekalan...
Jadi, ade beberapa tips untuk elakkan '' JEMU '' nih:

1) Sewaktu awal bercinta, jgn la dok luahkan segalanye, simpanlah sikit2 perasaan tu.....
2) Bersederhanalah dalam perhubungan sebab kesederhanaan tu lebih baik....
3) Jangan terlalu banyak sgt wat surprise sbb nanti makin lame dah habis dah sume idea dalam
fikiran tu..hik3..
4)Jangan mengharapkan yang lebih daripada pasangan kite tu... Cukuplah yang biase2 jeee....
5)Biarlah graf cinta kita tu naik sikit demi sikit, sbb sikit2 lame nanti jadi bukit kan.... :))
6)Sesekali tunjukkan kelainan contohnye anda seorg yang x brape romantik tibe jadi romantik,
konpem akan ade pembaharuan di antare anda dan si dia nti...hee....
7)Ikhlas kan segala pemberian untuk si dia atas kerana cinta dan kasih sayang, bukan sekadar
untuk pancing waktu awal2 bercinta...
8)ikhlaskan hatimu untuk si dia kerana keikhlasan itu kunci segalanye...
9)Kadang2 ble rase dah macam ade rase2 bosan tu, cbe renggang kan sikit diri, tumpu pade
perkare laen ke kan, supaya perasaan rindu tu bercambah kembali....
10) Fahami dan memahami.... :))

Jadi, try2 la ye supaye hubungan anda dan si die tu " TIP TOP'' hehe....
Sekian saje kali ni...
Thanx sbb bace...
(^_^)

TO BE CONTINUED.........................





Tuesday, 11 October 2011

Sayang..... Jangan Bersedih......

Hye semua... ape kabar agaknye ye?? sehat2 semua kan..... Nak tanye, ade tak yang tengah bersedih sekarang ni?? ade tak? ade tak? haa... jangan tipu.. x baik.. nampak tuu...hehehe... Ataupun mungkin orang yang kite sayang tengah bersedih... Kadang2 org yang kita sayang ni, takkan tunjuk yang sebenarnye die tengah bersedih,,, Tapi, kite kena pandai teka perasaan dia... Jangan assume yang die hepy setiap mase....

Antara hint2 kalau si die tengah bersedih:
1) Awak...jgn fikir tentang saye... saye ok la awk...
2) Hurm..... xda ape la awk...
3) Eh.. yke.. Sory sye x perasan tdi....
4) Oo.... macam tu.....
5) Ape2 je la awk........
6) Sory la awk..... Sye x niat pun....
7) Banyak la awk.....
8) Saye rase x sehat la awak... Nak balik rumah awal....
9) Memang salah saye pun....
10) Awak x salah pape pun.......

Hurm.... macam mane?? Biase x dengan ayat2 macam ni....hehe... ni antara hint2 nyer sahaje... Tapi kite kne alert la kan..... What are we for?? Takkan teman waktu senang saje kan... Kekasih ni adalah segalanye rite... Teman susah, teman senang, teman sedih, teman gumbira, teman berkongsi cerite, teman mncarik idea, dan sometimes kekasih ni act as our best friend.... Bukan setakat untuk berkasih sayang saje.... Kekasih adalah sgalanye dalam hidup kita.... Jadi. sebagai kekasih.... We have to do something... Yela... xkan sampai hati kita tgk air mata org yang kite syg mengalir...... jadi ade beberapa cara yang bleh kita lakukan untuk menenangkan hati insan yang kite sayang tu................

1) Bawalah si die keluar berjalan2 di tempat yang tenang... Contohnya taman bunga, tasik dan etc.. Jangan pula bawak die ke tempat yang penuh dengan orang dan penuh dgn hiruk pikuk.... Itu akan menambahkan lagi tekanan kat dalam hati die...

2) Bila hati die da tenang sedikit... Baru kite mula slow talk dgn si die.. Jangan desak die untuk cerita masalah sbb itu akan wat die lagi xnk share masalah dgn kite....

3) Jangan risau, sebab bila die dah bersedia, die sndiri akan luahkan kat kite ape masalah yang wat die bersedih....

4) Jadilah bahu tempat die bersandar, tempat untuk die cari ketenangan hati nye....

5) Waktu tgh sedih ni, jgn pula kita tambah luka kat hati die sbb itu akan cetus masalah baru pulak kan...

6) Belikan la ape2 yang kekasih awak suka contohnye coklat ke, bunga untuk girl ke, aiskrim ke dan macam2 lagi la...

7) AND PERHATIAN UNTUK GIRLS, waktu boyfriend kite tengah bersedih.... Tolong buang sifat annoying kite tu.... Kite kne bertindak matang supaye bf kite dapat luahkan perasaan die... Sebab memang sifat lelaki, cukup sukar untuk luahkan perasaan dan air mata... Jadi kite sebagai kekasih kne faham dan respect perkare tu... Dan janganlah mendesak ataupun nak bermanje2 waktu macam ni... Silap2 nti, Kita pulak yang kne nanti...hehehehe....

Setakat ni... Tu saje yang terlintas dalam fikiran saye ni.... hehe... bile kekasih tengah bersedih, cakaplah kat die dengan penuh ikhlas dan kasih sayang macam ni... '' sayang.... jangan bersedih.... '' :)) amalkan ye... Baru la hubungan kite tu ' TIP TOP ' hehehe.... sekian saje daripade saye kali ni... Thanx sbb bace.... C u in next post ya....

TO BE CONTINUED.................

Monday, 10 October 2011

tutorial : cara download video youtube cepat dan mudah

Peace YAW ! hye guys =)..denga nih..
aku anti air ketum, Assalamualaikum.. 
aku tak minat real, meh nk bagi tutorial..hakhak..
ntah apa-apa pantun aku bagikn..
ok la..kali ni aku nk bagitau cara mudah dan senang nk 
download video kt Youtube atau kt mna-mna ja dlm internet.
tak perlukan software khas pn,just 1 software je skali untuk download dengan player skali.

caranya guna Realplayer. download kt sini..

lepas dah selesai download anda try buka video kt youtube.
lepas tu anda try sentuh video tersebut(ayt baku plak) =)..
haa. kan mudah..tak payah nk copy paste url video dah..



ok itu saja untuk tutorial kali nih..kalau yang dah tau abaikan je k. 
tutorial ni untuk yang tak tahu je..
k chaaaw !

p/s : lepas nih senang la nk download movie dalam blog SBS ^_^.. 

Sunday, 9 October 2011

hot new korean drama

.... bosan la pg2 cm ni....
rasa cm nak keluaq je g mana2
x pn bt gla kt tgah jlan ke?, or g mlepak tgok aksi org ke?
kn best... kalo leh...:)
tp memg x ar'a, mklumla ank soleh dkatakn..hehehe
so, nk ilang kn boring ni, ak try la lyan drama korea..

protect the bost
sinopsis
no eun seol [heroin], mndapt kerja di sebuah syarikat yang trnama...dia menjadi p.a kpada cha ji heon [hero] ... ji heon mempunyai pnyakit darah gmuruh bla brhdpn dgn org ramai n dia juga lelaki yg x suka pd kotoran malh habuk pon pantang bg dia...
eun seol kini ditugaskn mengubah tabiat bos nya, malngnya bos dia jatuh ati pada nya.
bkan itu saja... cousin ji heon , cha moo won turut jatuh ati pada no eun seol...
kini dua jejaka trsebut berebut mndapatkan no eun sol..

  • adakah no eun seol dapt mngubah peribadi bosnya?
  • siapakah pilihan ati no eun seol?


barisan pelakon
Choi Kang Hee as No Eun Seol
Ji Sung as Cha Ji Heon
Hero Jaejoong as Cha Moo Won
Wang Ji Hye as Seo Na Yoon
Lee Hee Won (이희원) as Yang Ha Young
Park Young Kyu as Chairman Cha
Cha Hwa Yun as Shin Sook Hee
Kim Young Ok as Mrs. Song
Ha Jae Sook as Lee Myung Ran
Jung Kyu Soo as No Bong Man
Kim Hyung Bum as Secretary Kim
Kim Ha Kyoon as Park Sang Moo

saksikan drama brsirikan romantice comedy ni...
x sia2 kalo korg tgok cta ni...
ak gerenty 100% korg akn suka drama ni

ak sndiri tgok drama ni tringin gle nk jd romantik cnm ni..;)
sweet sngt couple dlam ni...
but the way da moment yg bg ak gelak nk pecah perot ...
jgn lupa ea try tgok...<3

Saturday, 8 October 2011

Student dapat duit lar tahun depan..



Errrr...whatsup dude !
tnga sejuk nih..bru lepas mndi hujan..huhu
bajet sempat la keluar lepak ngan membe..tnga best memecut, skali broom daa..
habis lencon aku : (
ap gelak2..haha
Eh! ap kna mengena ngn tajuk entry nih..^_^'

okok..cukop la tu aku melalut. korang pn mcm da meluat je..
actually,aku nk bagi info ckit kt korang psal belanjawan 2012..
korang tahu tak ap belanjawan untuk tahun depan ?
tak tahu ?? msti tak tgk tv dan baca paper nih.. tapa-tapa, baca BHonline kt sini ..
tengok yang 2nd last pnya.. haaa..

Pelajar
1. Yuran sekolah percuma.
2. Semua pelajar sek. men. dan rendah dapat RM100
3. Semua pelajar IPTA dapat baucer buku RM200

mesti yang no 1 dan 2 tu je korang hepy kn ?
sebab yuran bukan korang pn yang bayar,mak ayah korang yg bayar.. haha
so,mak ayah korang la yang hepy =)..
Tak caya ? ce korang p sekodeng muka mak ayah korang jap..
mesti tnga senyum2..hee.

ok..sebagai student ce korang komen ckit psal benda nih..
ap pendapat korang..
jom la share =)







Alamak......... Gaduh pula...Hurmm....




Memang adat orang bercinta….
Pergaduhan memang perkara biasa…
Tapi kenape ye??,
lepas dah lame kapel baru nak gaduh2….
Bukankah orang akan gaduh2 dulu sebelum jadi kapel…
Macam2 versi yang kite dengar kan…hehehe…


Sebenarnye macam ni…
Cinta datang daripade macam2 cara..
Ade yang datang tanpe kite duga…
Ade yang betul2 depan mate…
Ade jugak yang cinta jarak jauh…
Ade jugak yang bercinta dengan sedara jiran sebelah…
Dan macam2 lagi la….hehehe..


Kalau nak kupas tentang cara cinta datang…
Sampai esok pun x habis lagi…
Takpe2…. nti kita akan bincangkan bnda ni dalam posting yang lain..
Tunggguuu….hee….
Hari ni kite fokus dulu tentang ``pergaduhan``….
Ape agaknya punca2 pergaduhan ek??................
     
1)  Tak sefahaman kot kita….
      2)  Hurm…. Ego tinggi sangat la awak ni….
      3)  Saye tak kire… saye nak jugak…..
      4)  Suka hati awak la… saya malas nak amik tawu…
      5)  Saye x faham la dengan sikap awak ni…
      6)  Saye penat la…. Nanti kita bincang lain….
      7)  Saye xnak dengar awak cakap tentang ni…
      
 Haaa……. Ayat2 ni la antara hint2 bahawa ``API VOLCANO`` akan tercetus antara kamu dan juga si dia… Hati2 ye….Memang susah nak puaskan hati kita sendiri dan hati partner kite tu…
But, first thing first………..


            Ape tindakan yang perlu kite amik jika terjadinye pergaduhan ni ????

            1)  Jangan terus menerus tuduh menuduh satu sama lain sebab 2 2 ade buat salah.
     
      2) Cuba tahan perasaan marah dulu, pegi munasabah diri dulu dan banyakkan beristighfar…
          
      3) Bila dua2 x mahu mengalah, berdiam diri dulu… Kerana diam tu lebih baik sbb bila kita   
          teruskan perbincangan nanti kite x sedar laa ayat ape yang keluar daripada mulut kita tu 
          kan….hik3….
     
      4) Bila partner kite tu tengah meluap2 panasnye, kite kena bertindak sebagai air, kalau dua2 
           jadi api, alamatnye terbakar laa kan sebab api marakkk sgt…..hehehe…                  
      
      5)  Berikan diri masing2 ruang untuk berfikir dengan sebaiknya….
           JADI…. Bila dua2 dah tenang…. Fikiran dah x berserabut…. Dan dah bersedia… Barulah 
           bincangkan kembali hal yang duluu tu… Tapi…!! Jangan gaduh lagi sekali pulak ye… 
           heee…. 


Bincang untuk cari jalan penyelesaian yang terbaik… Barulah hubungan kita tu ``TIP TOP``….
    
Sekian saje posting saye kali ni…. Thanx sebab bace… saje nak sharing2 kan…. ^_^v


TO BE CONTINUED……………..

Tuesday, 4 October 2011

i love kpop



KOREA....kini menjadi satu nama besar di pntas dunia....
bkan sja di malysia n ngara asia len, malh dh mndpat tmpat di holiwood n arab.

so lani ...ak nk cte ckit sal kpop
industi muzik korea brlainan dr malaysia..
kpop penuh dgn gerak tari dan energy..
music diorg rncak n style..
music video diorg lain sngt... background diaorg gmpak gla.
artis diorg.... smua sgak n cun...2 yg rmai minat kpop ni..
x caye,ce tgok diaorg pnya photo:











amacam ? terliur tak korang tengok ?? heh2..
yg 2 bru girl,
boy pn sempoi gak...ce tgok ni lak:










cm ne? btoi x kta ak....
kpop terbaik wok...:) <3

Wednesday, 28 September 2011

Cinta Indahku.....














Cintailah aku dengan seadanya.....
Cintai aku bukan kerana rupa..................
Lalalalala.............................
(lirik lagu kisah dongeng by STACY)

Cinta itu indah ke.....
indah kot?
eh..entahlah....
hehehe...
It depends kat masing2 la kan...
ade yang rase ''aku bahagia sgt dgn si die '......' ''
ade yang rase '' uihh, bosanlah cinta nih, aku rase nak clash la''
perghh.. itu yang pedih nak dengar tu....
macam kita ni tunggul pulak....
ble da bosan, sng2 nak clash......
ingat senang ke nak mulakan sesuatu yang baru....
it takes time...
tpi ble anda dah jumpa dgn seseorang....
yang mampu buat anda tersenyum....
macam nih.......... (^_^)
hehehe...
jgn lepaskan...
kerana anda xkan mungkin jumpa seseorang macam dia sepanjang hidup anda ni nanti....
orang bleh cakap one in a million lah...hehe...
jadi....
jangan putus asa....
jangan mengalah.......
Declare your love before its too late... :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...